Mert lehet szakszerűen és korrekten is!
Profi Pázsit a facebookon
Profipázsit kertfenntartás

Tavasz a természetben és a házikertben...Tavasznak nevezzük azt az évszakot, amikor a természet a téli nyugalomból életre kel. Kezdetét több időponthoz is köthetjük: a csillagászati tavasz kezdete márc. 21., a naptári tavasz kezdete márc. 1., ám a számunkra legfontosabb, meteorológiai tavasz kezdete az időjárási körülményektől függ. A nappalok hosszabbodnak, a napi átlaghőmérséklet emelkedik, a madarak csicseregnek, a télutó és tavasz virágai nyílnak, a fák rügyeznek.

Az időkép.hu megfogalmazása szerint:

„Tavasz beköszönte alatt azt a huzamosabb ideig (legalább 3-4 nap) beálló időjárás változást értjük, mely csapadékmentes időszak alatt az országos délutáni maximum hőmérséklet több helyen meghaladja a 20 °C-ot.”

A kerttulajdonosok is ilyenkor ébrednek, a jó idő, a napsütés és a hagymások láttán.

Ők jó, ha tudják, hogy a tavasz beálltával, a klasszikusan tavaszi kerti munkálatoknak nevezett munkák egy részével már el is késtek!!!

 

A kertben már a jó idő beállta előtt sok a teendő. Mielőtt a virágzás, a lombosodás megindulna (tél végén, a kemény fagyok után, kora tavasszal, a rügyfakadás előtt), el kell végezni a metszést és a kert alapos takarítását! Ez a tavaszi kertfenntartás első eleme.

Miért metszünk? A fák és cserjék metszése elengedhetetlen növényalakító, ifjító, betegségeket megelőző (elfagyott, elhalt, beteg részek eltávolításával), virágzás- és termésszabályozó munka. Mi a metszés után a növényeket sebkezeljük és lemosó permetezésben részesítjük.

 metszes

Ezután ahogy emelkedik a hőmérséklet mindig az időszerű munkákat kell elvégeznünk kertben:

  • talajtakarások pótlása,
  • kerti tó karbantartása,
  • télire betakart, kötözött növények kibontása,
  • gyepápolás (gyepszellőztetés, tápanyag utánpótlás, felülvetés),
  • öntözőrendszer beüzemelése,
  • fák injektálása.

 

A metszés mellett a másik csúcsmunka tavasszal a gyepápolás. Miért fontos a tavaszi gyepápolás?

Azért, mert a gyep, a fűfélék társulása, a legintenzívebben növő növény a kertünkben, és a tavaszi munkákkal biztosítjuk azt, hogy az év folyamán gyönyörködhessünk benne.

A gyep és a talaj kimerül a rendszeres nyírás és a folyamatos öntözés hatására, ezért elengedhetetlen a tavaszi alapos gyepápolás. A gyepszellőztetés jótékony hatását és fontosságát ma már senki sem kérdőjelezi meg, a talajélet, a gyökérzet serkentése és az elhalt részek eltávolítása kulcsfontosságú.

A gyep tápanyag utánpótlását tavasszal fokozatosan lebomló, nitrogén túlsúlyos, speciális gyeptrágyával végezzük, aminek eredményeképpen a gyep egész nyáron üde zöld és erős lesz.

 

A tavaszi kertfenntartás bármely munkafolyamatában szívesen állunk rendelkezésükre, és kertgondozási tanácsért is bármikor fordulhat hozzánk bizalommal!

 

Profi Pázsit kertfenntartás

Szabó Gábor

30-970-1053