Mert lehet szakszerűen és korrekten is!
Profi Pázsit a facebookon
Profipázsit kertfenntartás

Előzzük meg egyszerűen a fűmagvetés felgyomosodását!

2012. 07. 09.

A friss vetésű, új gyep egyik leggyakoribb problémája a felgyomosodás. Ezt általában a magról kelő gyomok okozzák. A következőkben nem elsősorban ezekről a gyomokról, vagy a kezelésről, hanem a legegyszerűbb megelőzésről szeretnék írni!

Ez a fajta probléma nem új keletű a kertfenntartás, kertépítés történetében, sőt már mi is saját bőrünkön tapasztaltuk a problémát.

A probléma gyökere a talajban nyugalomban lévő gyommagokban rejlik, melyek alig várják, hogy csírázásnak indulhassanak. Amikor termőföldet vásárolunk, nem tudhatjuk, hogy milyen gyomfertőzöttséggel bír, általában még a származási helyét sem ismerjük. A kertünk talajában is minden esetben találhatók gyommagok. Ha a saját kertünk talaját készítjük elő, ugyanúgy megbolygatjuk a talajt a rotálással, forgatással, mintha épp a termőföldet terítenénk el, és készítenénk elő a magágyat.

A magágy előkészítése során a felszínre és a felső rétegbe került gyommagoknak már csak nedvességre van szükségek és agresszíven fejlődésnek indulnak. Sokszor akár ki is szorítják a vetett fűfajokat.

gyomos fumagvetes

A termőföldben megbúvó gyomok gyérítésének legegyszerűbb módját mi a mezőgazdaságból ismerjük. Lényegében arról van szó, hogy a termőterület felső rétegét vetés előtt  kissé fellazítják, így a gyommagok szinte egyöntetűen fejlődésnek indulnak. A gyomokat azután beforgatják.

Természetesen a gyomszabályozásnak ez a módja kissé időigényes. De kérdezem én: mi éri meg jobban, várni néhány hetet a fűmagvetés előtt és elpusztítani a kelő gyomokat, vagy türelmetlenül magágy előkészíteni, kiszórni a fűmagot, és azután bosszankodni a gyomosodás miatt, mely költségesen orvosolható?! Fűmagvetés előtt mérlegeljen!

Javaslom, hogy akár termőföldet vásárol, akár saját termőföldön füvesít, a fűmagvetés előtt végezze el a gyomok "kihajtatását"! Ezzel a vegyszermentes technológiával nemcsak pénzt takaríthat meg, hanem a környezetet is kíméli!
További kertészeti tanácsért keresse a Profi Pázsit Kertfenntartást!