Mert lehet szakszerűen és korrekten is!
Profi Pázsit a facebookon
Profipázsit kertfenntartás

A tökéletes pázsit hozzávalói 3.

A tökéletes pázsit hozzávalói 3. – A GYEP ÉVES ÁPOLÁSI MUNKÁI

 

 2012. 04. 18.

A gyep, legyen szó új telepítésről vagy beállt gyepfelületről, az év nagyobb részében szakszerű, folyamatos gondoskodást, odafigyelést igényel. Végigvesszük tehát, hogy milyen munkafolyamatok elkerülhetetlenek ahhoz, hogy kertünkben pázsit és ne valami foltos, hiányos gyepfelület díszelegjen. A gyepápolás szezonja tavasszal, március hónapban kezdődik. Ekkorra tehető a tavaszi kertkarbantartások ideje, amely során a gyep kiemelt figyelmet kap.

 

A tavasz első művelete a gyepszellőztetés, amely után a nyesedéket (száraz, elhalt részeket) minden esetben el kell távolítani a felületről. Fontos, hogy felmérjük a talaj állapotát is, mivel szükség lehet a felfagyások, tömörödött részek orvoslására.

Ha a gyep az  elterjedt hópenésszel (gombabetegség) fertőzött, akkor megfelelő időjárás esetén azonnal védekezni kell!

A gyepszellőztetés után következik a tavaszi gyeptrágyázás, mely során lassú lebomlású, komplex, speciális gyeptrágyát juttatunk ki. Ezzel biztosítjuk a gyep számára a szezonban szükséges tápanyagokat.

A kiritkult gyepek felülvetése március, illetve április hónapban történjen. Áprilisban már olyan ütemű a gyep növekedése, hogy az első fűnyírások is megtörténnek. Ekkor felül kell vizsgálni és be kell üzemelni az öntözőrendszereket is.

Májusban már gyakoribbak a fűnyírások, illetve a gyep folyamatos öntözésre szorul. A nyár folyamán, intenzív gyepfelületen, folyamatos öntözés mellett heti rendszerességgel kaszáljunk. A lekaszált füvet ne hagyjuk a területen, mert alatta a gyep berothad! Amennyiben mégis a gyepfelületen szeretnénk hagyni a kaszálékot mulcsozás céljából, azt nagy körültekintéssel tegyük!

 

fűnyírás

 

Az ősz beköszöntével ritkul a kaszálások gyakorisága, a gyepet fel kell készíteni a télre. Az őszi ápolási munkák között ismét, az évben másodszor elvégezzük a gyepszellőztetést, amit speciális őszi műtrágyázás követ. Semmiképp ne szórjunk ki ősszel tavaszi műtrágyát! A tavaszi gyeptrágya a növény egész nyáron végbemenő intenzív növekedését támogatja. Ősszel a pázsit télállóságát, fagyállóságát kell megerősítenünk.

gyepszellőztetés

A lombhullás kezdetétől gyűjtsük a lombot a gyepfelületekről, mivel az elhalt levélzet általi fedés károsítja a gyepet!

 

Ha a gyepben gyomok nagyfokú megjelenését tapasztaljuk, mindenképp kérjük szakember segítségét a megfelelő kezelés kiválasztásához. Ma már rendkívül hatékony kétszikű gyomirtó szerek állnak rendelkezésre a gyomok kiszorítására, ám az ezekkel való kezelés nagy technikai fegyelmet kíván: a kezelés időpontjának megválasztása, a gyep kaszálásának gyomirtáshoz igazítása, stb.

 

Sokaknak okoz gondot a gyepük elmohásodása. Jó tudni, hogy a mohák megjelenése a talaj rossz szerkezetére, illetve a gyep gyengeségére is utalhat, ezért nem elegendő mohairtó szerek alkalmazása a moha visszaszorítására. A mohásodás okát kell megvizsgálni és meg kell szüntetni azt.

 

Ha ezekben az ápolási munkákban részesítjük gyepünket, biztosak lehetünk abban, hogy sűrű, zöld pázsiton sétálhatunk!