Mert lehet szakszerűen és korrekten is!
Profi Pázsit a facebookon
Profipázsit kertfenntartás

LEJÁR A PARLAGFŰ IRTÁSI HATÁRIDŐ!

2012. 06. 29.

Nem új keletű a jogszabály, mely szerint Magyarországon parlagfű irtási kötelezettség van érvényben. Minden ingatlan tulajdonosnak, legyen szó belterületi vagy külterületi ingatlanról, kötelessége a parlagfű mentesítés elvégzése.

PARLAGFŰ MENTESÍTÉSI, IRTÁSI IRÁNYELV:
az ingatlan tulajdonosának, illetve a bejegyzett földhasználónak tárgyév június 30-ig a parlagfű virágbimbójának kialakulását meg kell akadályoznia, majd ezt az állapotot a vegetáció végéig fenn kell tartania.
Az ellenőrzéseket a helyi földhivatalok végzik, együttműködve a jegyzőkkel és az illetékes talajvédelmi szolgálatokkal. Fontos tudni, hogy a parlagfű jelenléte bírságolást von maga után, amely pár tízezer forinttól milliós nagyságrendig terjedhet. A büntetés felett a tulajdonosnak kell megfizetni a kényszerkaszálás költségét is, melyet a talajvédelmi szolgálat rendel el, valamint meg kell téríteni az ügyintézés költségét is!


parlagfű


Felhívjuk a kerttulajdonosok, ingatlantulajdonosok figyelmét, hogy nem elegendő egyszer, június 30-ig parlagfű mentesíteni az adott területet, hanem a növény fejlődését, különös tekintettel a virágok kialakulására egész nyáron meg kell akadályozni! Amennyiben úgy gondolja, hogy az Ön telke nincs a hatóság szeme előtt, akkor arról se feledkezzen meg, hogy a földhivatal köteles a lakossági bejelentéseket, feljelentéseket is kivizsgálni, akár néhány tő parlagfű miatt is!

A Profi Pázsit kertfenntartás erre a megelőzésre már évek óta nagy hangsúlyt fektet. Az általunk fenntartott kertekben, parkokban, ipari létesítményekben a kontroll folyamatos, így büszkén mondhatjuk, hogy büntetéssel még nem találkoztunk.
Az alkalmi vagy kifejezetten parlagfű irtási munkáinknál már bevett gyakorlat, hogy az első, kb. 2cm magasan végzett fűkaszálást a virágbimbók megjelenése előtti 1-2 hétre időzítjük, ez általában június végére esik. Ezután még általában háromszori kaszálásra van szükség a biztos megelőzéshez. Azokon a területeken, ahol a kaszálás megoldható, a vegyszeres gyomirtást nem preferáljuk, elsősorban környezetvédelmi okok miatt.

Ha még nem gondoskodott a parlagfű mentesítésről, hívjon minket bizalommal!