Mert lehet szakszerűen és korrekten is!
Profi Pázsit a facebookon
Profipázsit kertfenntartás

A tökéletes pázsit hozzávalói 2.

A tökéletes pázsit hozzávalói 2. – FŰMAGVETÉS VAGY GYEPSZŐNYEGEZÉS?

 

 2012. 02. 22.

A gyep telepítése történhet fűmagvetéssel vagy gyepszőnyegezéssel. Amikor megrendelőinket kérdezzük, van-e már elképzelésük a gyeptelepítés módjáról, a leggyakoribb válasz a következő: „A gyepszőnyeg túl drága!” A kerttulajdonossal ilyenkor megismertetjük a két módszer előnyeit és hátrányait, hogy pontos információk alapján dönthessen, hiszen ezt a döntést hosszú távra kell meghoznia.

A következőkben végigvesszük ezeket az előnyöket és hátrányokat a legfontosabb ismérvek alapján.

 

Sokak számára az ár a legfontosabb tulajdonság. A fűmagvetés valóban olcsóbb módszer, de meg kell jegyezni, hogy egy rossz minőségű fűmagvetést költséges feljavítani.  A gyepszőnyegezés azonnal kézzel fogható gyepfelületet ad, gyorsabb és biztonságosabb az eredmény, igaz a telepítés folyamata munkaigényesebb, egyrészt ennek köszönhető költségessége. A fűmagvetés kezdeti kritikus fejlődése gyepszőnyegezéssel kiküszöbölhető.

 

A magvetés tökéletes, gyommentes magágyat kíván. A teljes talajfedésig folyamatos kontroll szükséges a betegségek és a gyomok ellen. Ha a gyomok nagy számban megjelennek, gyorsan kiszorítják a csíranövényeket! A gyomszabályozás régi és legbiztonságosabb módszere az ugaroltatás, amikor egy nyáron keresztül havonta mechanikusan irtjuk a gyomok csíranövényeit, majd nyár végén kezdődik a magágy előkészítése fűmagvetéshez. Fontos, hogy a gyomokat még virágzás előtt el kell távolítani! Az ugaroltatás manapság időigényessége miatt kiszorul a gyeptelepítés folyamatából.

 

Míg magot vetni tavasszal, illetve nyár végén a legmegfelelőbb, addig gyepszőnyegezni tavasztól őszig gond nélkül lehetséges.

A magvetésnél rendkívül fontos az egyenletes kiszórás, a gyepszőnyegezésnél a szoros illesztés és a gyepszőnyeg csíkok réseinek azonnali földkeverékes feltöltése. Öntözés szempontjából mindkét módszer nagy fegyelmet kíván, mivel a magot és a gyepszőnyeget is folyamatosan nedvesen kell tartani a megfelelő eredés érdekében. Ez csak rendszeres és alapos öntözéssel valósítható meg.

 

Ezek után egyértelmű, hogy mindkét gyeptelepítési technológia nagy fegyelmet kíván, mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is. Azt már mindenkinek saját mércéje szerint kell eldöntenie, hogy a drágább, de biztonságosabb, vagy az olcsóbb, de kockázatosabb megoldást választja.

gyepszőnyegezés