Mert lehet szakszerűen és korrekten is!
Profi Pázsit a facebookon
Profipázsit kertfenntartás

A tökéletes pázsit hozzávalói 4.

A tökéletes pázsit hozzávalói 4. – A gyep gyógyítása.

2012. 04. 26.

Tőlünk nyugatabbra a nedvesebb klíma többféle gombabetegséget rejt a gyep számára. Magyarországon a kontinentális éghajlatnak köszönhetően „csak” egy gombabetegség terjedt el nagyobb mértékben. Ez a hópenész, amelyet egy fuzárium gombafaj okoz.

Magyar nevéből látszik, hogy egy téli-tavaszi betegségről van szó. Főként akkor fertőz, amikor a hó alatt túl magasan hagyják a gyepet, a hóval borított területet tapossák, illetve az olvadék elvezetése nem megfelelő. A fertőzött területeken a fű körkörösen kisárgul, majd elpusztul. Erőteljes fertőzés esetén a körkörös foltok összeérhetnek, így nagy, összefüggő felületeket alkotva.

A hópenész kialakulása megelőzhető, ha ősszel lekaszáljuk a gyepet, és megfelelő őszi trágyával készítjük elő a télre (Nem nitrogén trágyával!). A betegség kialakulásakor a legjobb módszer a gombaölő szerrel való gyors és szakszerű védekezés.

Fontos megjegyezni, hogy ha a gyepfelület 50%-a károsodott, nem érdemes gyepkezelésre költeni, az újratelepítés a jó megoldás!

A pázsit hópenészes betegsége mellett meg kell említenünk a másik nálunk elterjedt károsítót, amely egy állat, a vakond. A vakond a gyep gyakorlatilag egyetlen elterjedt állati kártevője Magyarországon. Viszont ha egyszer megjelenik, a kártétele jelentős, és nehezen orvosolható.

Épp ezért javasoljuk, hogy olyan területen, amelyen már korábban észleltünk vakondot, illetve a környéken gyakori ez az állat, vakondháló nélkül ne telepítsünk gyepet! A vakondháló alkalmazása teljes mértékben kivédheti az állat kártételét, de csak szakszerűen lefektetve.

Vakond kártétele esetén, mivel védett állatról beszélünk, csak a csapdázás és a riasztás a megfelelő védekezési módszer, több-kevesebb sikerrel. A vakondtúrások azonnali eldolgozása, és vetése segíthet megelőzni, hogy legalább a gyomok ne telepedhessenek meg a túrásban. Ha a túrásokon felül a járatok mentén beszakad, besüllyed a talaj, akkor már nehezebb dolgunk van a helyreállítással.

E két károsító hatását kell mindenképp szem előtt tartanunk a gyeptelepítés és a gyepápolás során, mivel a megelőzés mindig egyszerűbb és takarékosabb, mint a védekezés ellenük!

 

tokeletes gyep